POZDRAVNI GOVOR

prof.dr.sc. Anđelko Milardović, direktor Međunarodnog energetskog foruma

Dobro došli!

Poštovane /i,

 

Čast nam je pozvati Vas na Drugi međunarodni energetsko-bankarski forum Europska unija-Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive koji će se održati 27. i 28. rujna 2018. godine u Splitu (hotel Cornaro), u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije (www.inegs.com).

Forum se održava u vremenu velikog geopolitičkog preslagivanja na globalnoj razini i sudara različitih aktera koji slijede svoj model globalizacije ili mu se pak protive.

Europa i Euroazija teško se mogu razdvojiti, budući da je zemljopisno i civilizacijski sama Europa zapravo Euroazija. Dovoljno je otići u Istambul i posvjedočiti takvom razmišljanju – u mega polisu susreću se i spajaju Europa i Azija. Dva svijeta i dvije civilizacije!

S druge strane i Rusija je u identitetskom smislu posebni svijet Euroazije, razapet između Zapada (Europa) i Istoka (Azija), kao što se to može iščitati iz djela jednog Danilevskog, nadasve Nikolaja Berdjajeva, koji u knjizi Ruska ideja kaže: „Protivriječnost  i složenost ruske duše potječe od toga što se u Rusiji sudaraju i uzajamno djeluju dva tijeka svjetske povijesti-Istok i Zapad. Ruski narod nije  ni čisto europski, ni čisto azijatski narod. Rusija je posebni dio svijeta, veliki Istok – Zapad, ona spaja dva svijeta. I uvijek su se u ruskoj duši borila dva načela -istočno i zapadno.“ (Nikolaj  Berđajev. Ruska ideja. Temeljni problemi ruske misli XIX i početkom XX stoljeća).Prosvjeta, Beograd,1987.,str.8.)

Na ekonomskoj i geopolitičkoj strani ništa manje nisu zanimljive relacije Europske Unije i nedavno, pod utjecajem Rusije i ideologije novog euroazijastva, utemeljene Euroazijske unije. u usporedbi sa starim  euroazijanstvom, o kojem piše Philippe Moreau Defrages (Geopolitički  rječnik. Centar za politološka istraživanja, Zagreb, 2006.) Važno je promisliti njihove interese u području energetike, utjecaj na jugoistočnu Europu i Republiku Hrvatsku. Umjesto konflikta i ratova zalažemo se za ekonomsku „igru razmjene“ na tragu Fernanda Braudela, ingenioznog  povijesničara  civilizacija , nadasve Mediterana.

Ovogodišnji Forum nastavak je prvog međunarodnog energetski foruma EU-Rusija: Izazovi i mogućnosti u sferi energetike u Jugoistočnoj Europi, održanog na istoj lokaciji u rujnu 2017. godine (http://www.egforum2017.org/), koji se održavao uz potporu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mira Kovača, uz pokroviteljstvo potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marije Pejčinović-Burić, te uz potporu Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Forum će okupiti aktere iz akademske, poduzetničke, političke i diplomatske zajednice koji se bave energetskim politikama. O odjecima prošlogodišnjeg Foruma možete čitati na http://www.egforum2017.org/.

 

Veselimo se Vašem dolasku i sudjelovanju u diskusiji.

 

prof.dr.sc. Anđelko Milardović

Direktor Međunarodnog energetskog foruma