Opis foruma

Drugi međunarodni energetski forum

Energetski potencijal Euroazije

Drugi međunarodni energetsko-bankarski Forum EU-Euroazija: Geopolitičke energetskeperspektive  nastavak je prethodno održanog Energetsko-gospodarskog foruma EU-Rusija, održanog  28. rujna 2017. u Splitu.  Drugi međunarodni energetski forum fokusiran je na energetski potencijal Euroazije i njezin utjecaj na interese EU, s posebnim osvrtom na kaspijsku regiju u kojoj su značajni  energetski igrači  Azerbajdžan i Kazahstan.

Ubrzani rast proizvodnje nafte i plina

Dekanić „et al“ kaže: „Međutim, posljednjih deset godina Azerbajdžan osobito Kazahstan, otvorili su mogućnosti ulaganja američkim i europskim naftnim kompanijama, te su primili velike svote inozemnih sredstava kao pomoć domaćem naftnom i plinskom sektoru. Dodatne investicije, primjena suvremenih tehnologija  i izlazak na nova izvozna tržišta, urodili su ubrzanim rastom proizvodnje nafte i plina u regiji“. (Igor Dekanić ,Stevo Kolundžić, Daria Karaslihović. Stoljeće nafte. Veza između nafte, novca i moći koja je promijenila svijet .Naklada Zadro, Zagreb,2004.,str.438.)

Značajne svjetske zalihe sirove nafte

Euroazija je jedno od najvažnijih područja s prirodnim resursima u svijetu. Osim Rusije, ovaj široki pojam obuhvaća zemlje Središnje Azije i kaspijskog područja. Sama Ruska Federacija, kao i Iran i Turkmenistan spadaju među zemlje sa najvećim zalihama prirodnog plina u svijetu. Također, euroazijske zemlje, Kazahstan i Azerbajdžan imaju značajne svjetske zalihe sirove nafte. Energetski resursi iz kaspijske regije trebaju se promatrati s naslova tehnologije transporta energetike i geopolitike.

m

Važnost zemalja Središnje Azije i šire Euroazije

Dekanić  „et al“ kažu: „Kaspijska nafta i prirodni plin imaju strategijsku energetsku ulogu, veliko tehnološko značenje, osobito u razvoju tehnologije transporta nafte, ali geopolitičko značenje, jer smanjuju ovisnost europskih zemalja i američkih kompanija o nafti iz Srednjega istoka.(Nav.dj.str.448.)Sve zemlje ovog područja danas imaju povijesno složene bilateralne odnose unatoč velikom broju pokušaja regionalne i subregionalne integracije i povezivanja. Dominantne su Rusija i Kina koje, svaka vođena vlastitim interesima i motivima pokušavaju nametnuti svoj utjecaj. No, sve zemlje ujedinjuje potraga za novim tržištima energenata i proširenje starih – što je za brojne zemlje veliki problem, ne samo zbog geografske udaljenosti od osnovnih kupaca i odsutnosti morskih puteva, već i zbog političke situacije, te popratnih rizika.

m

Veća angažiranost i suradnja s Europom

U kontekstu energetike, Europska Unija prepoznaje veliku važnost zemalja Središnje Azije i šire Euroazije, koje su dio Južnog energetskog koridora ili se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini.

Zemlje poput iznimno bogatog plinom Turkmenistana, koji je uslijed loših ekonomskih i političkih odluka ostao ovisan o kineskom uvozu, traže veću angažiranost i suradnju sa Europom. Energetski odnosi zemalja su vrlo složeni: proizvođači ne žele konkurenciju, a tranzitne zemlje poput Turske ne žele monopole i suženi izbor. Za Republiku Hrvatsku ovo je područje zanimljivo jer je raznolikost uvoza sastavni dio energetske sigurnosti. Iz Azerbajdžana, Kazahstana i Rusije dosta već uvozimo.

m

Mogućnosti Hrvatske u ekspertizi i tehnologijama

No, u XXI. stoljeću teško da se možemo zadovoljiti fokusom i angažmanom na uvozu. Mogućnosti Hrvatske su u ekspertizi i tehnologijama koje je uspjela sačuvati naša domaća naftno plinska industrija, što je svakako dobra pozicija za pokretanje suradnje. Jug Euroazije ima velik broj sunčanih sati godišnje, i prema analizama međunarodne energetske agencije IEA postoji neiskorišteni vjetro potencijal u toj regiji. Forum se održava u pojačanom konfliktu Zapada i Rusije, velikom  geopolitičkom preslagivanju svijeta i sudaru različitih modela globalizacije. U tom vertigu globalizacije Hrvatska mora izabrati najbolju opciju kako  bi u funkciji nacionalnih interesa osigurala energetsku sigurnost.

Akteri Foruma su predstavnici akademske zajednice, poduzetnici i političari iz RH i međunarodne zajednice.

SVRHA FORUMA

Svrha foruma

– Svrha Foruma je diskusija o izazovima i mogućnostima povezivanja država Euroazije i Europske unije u području energetike, poticanje dijaloga i zagovor smanjivanja napetosti s orijentacijom na ekonomiju odnosno “igru razmjene” između EU i Euroazije.
– Promišljanje o mogućnosti ulaganja, poslovanja u Republici Hrvatskoj, kao i hrvatskih kompanija u državama Euroazije i uspostavljanju novih znanstvenih i poslovnih kontakata na međunarodnoj razini, u duhu dijaloga, tolerancije u međunarodnim odnosima, znanstvene i poslovne/poduzetničke etike.
– Geopolitičko promišljanje energetske politike u vremenu globalizacije pod utjecajem velikih igrača u energetici i ekonomiji
– Promišljanje globalnih trendova u području energetike na relaciji SAD, EU, Rusija i zemlje Euroazije s osvrtom na interese Republike Hrvatske.
– Promišljanje odnosa Europske unije i nove Euroazijske unije
– Aktualiziranje energetske pozicije Republike Hrvatske u novoj geopolitičkoj igri svijeta, štetnosti korisnosti svrstavanja pod različite kišobrane glavnih globalnih aktera u području energetike.